Wednesday, July 18, 2007

Жребчево 14.07.2007 - тегава история

Тегава не, ами много тегава. Досега не съм писал за Жребчево, че не бях ходил от миналото лято там. Много хубав язовир, но си риболова там си остава загадка за мен. Аз ли не го разбирам, той ли не ме харесва - не е ясно, но там силен риболов нямам.

Язовира е построен на река Тунджа след Николаево и като цяло е дълъг и тесен. Култово място е за риболов на хищна риба - сом, бяла риба и костур. Инак си държи прилична популация от плевел - каракуда, бабушка и платика. Има и шаран, ама той не ме касае.

Едно от много популярните места е залива "Свинарника". Нарича се така щото има свинарник и прасетата се разхождат свободно. Като нищо могат и да изядат на някой завеян рибар захранката. До залива се стига като след ресторант "Кончето" се хване пътя към язовира. Мисля даже че беше асфалтиран някога.

Ако се пътува от Гурково към Нова Загора, "Кончето" се намира след село Паничерево от лявата страна на пътя. Има ресторант, паркинг, а на стената има апликиран кон. Не може да се сбърка.

Баща ми обаче реши че ние ще отидем на отсрещната (източната) страна на залива. Пътят е мамата си трака. Да се ходи там само с висока кола. Дори и най-малкия намек за дъжд означава оставане там задълго. Отбивката е скрита в гората и няма нищо характерно за нея - просто просека в гората. Не мисля че има други около нея. Веднага след отбиването от асфалта, черния път тръгва рязко надолу. Пресича се дерето, което всъщност е дало началото на залива и следва изкачване. След около километър се излиза на язовира, който се пада в ляво. Свинарника се вижда от другата страна. Следва плетеница от пътчета, които извеждат на различни места на залива.

Ние се настанихме почти на края на залива.


До самия язовир оставаха към 20-30 метра:


Водата както се вижда е страшно ниска. След 4 часа висене, събрахме панаира и се преместихме на Римския мост. Това е мост на Тунджа точно преди язовира. До моста има направен бент, с който завиряват рибарниците по реката. През зимата там става убийствен риболов. Сега излизаха само дребни каракуди, но за сметка на това гол след гол. Начесахме крастата и се скатахме да пием бири, че много жега.

No comments: